آموزش, دوربین مداربسته

WDR  و  DWDR

WDR  و  DWDR

WDR و DWDR

اصلاح WDR مخفف عبارت wide dynamic range به معنی بازه دینامیکی بالا است. قابلیت WDR  و  DWDR  دوربین مدار بسته به فناوری پردازش تصویری گفته می‌شود که این امکان را در سامانه‌های نظارتی دوربین مداربسته ایجاد می‌کند که توان داشتن جزئیات بیشتری را در شرایط نوری گوناگون از سایه تا تابش مستقیم نور را، بسته به توان دوربین ایجاد کند.

WDR یا دامنه دینامیکی بالا در مورد دوربین‌هایی مورداستفاده قرار می‌گیرد که بازه دینامیکی بیشتری از دوربین‌های عادی دارند. اختلاف سطح نور در محیط‌های مختلف یکی از مشکلات اصلی دوربین‌ها است. این مشکل زمانی ایجاد می‌شود که یک منبع نور قوی (مانند نور خورشید) در یک محیط نسبتاً تاریک وجود دارد. وجود منبع نور باعث خواهد شد دیافراگم دوربین بسته شود و قسمت‌های کم‌نورتر به‌صورت کاملاً تاریک به نمایش درخواهند آمد. برای رفع این مشکل از دو مکانیزم مختلف BLC و WDR استفاده می‌شود. در مکانیزم WDR دوربین به دو CCD سرعت‌بالا و سرعت‌پایین مجهز شده است. در ابتدا CCD سرعت‌پایین (با مدت‌زمان نوردهی زیاد) و سپس CCD سرعت‌بالا (با مدت‌زمان نوردهی کم) تصویر را پیمایش می‌کنند. پس‌ازآن دو تصویر به دست آمده از این دو حسگر باهم ترکیب می‌شوند و تصویر نهایی را تولید می‌کنند که نور مناسبی هم در نقاط هم نور و هم در نقاط پرنور دارد.

استفاده از مکانیزم WDR تا حد زیادی مشکل اختلاف سطح نور (ضد نور) را حل می‌کند اما عیب‌هایی نیز دارد، مانند:

  • نویز موجود در قسمت‌های مختلف تصویر ممکن است متفاوت باشد. مخصوصاً در قسمت‌های تیره تصویر معمولاً نویز بیشتر است.
  • ممکن است سطح روشنایی قسمت‌هایی که بین دو سطح با روشنایی مختلف قرار دارند متفاوت باشد.
  • ممکن است زنده‌بودن رنگ‌ها به‌شدت کاهش یابد.

تکنیک WDR مهم‌ترین قابلیت در دوربین‌های مداربسته است. توسط این تکنیک است که دوربین‌های مداربسته امکان برداشت تصاویر واضح، شفاف و قابل‌شناسایی را در شرایط خاص مانند تضاد نور در محیط، پیدا می‌کنند.

اما تأثیر WDR در شرایط نوری ضعیف چگونه است و آیا نتیجه آن در تاریکی به همان خوبی نتایج در روز روشن است؟

WDR دوربین در تاریکی نیز به‌محض تشخیص شرایط نوری متضاد، تأثیر خود را می‌گذارد. هرچند با تأثیری معجزه‌آسا مانند نتایج روز مواجه نیستیم، اما در کل جزییات بیشتری را در تصاویر خواهیم داشت.

ناگفته پیداست که در بسیاری موارد همین اندک جزییات در تصاویر، کارگشا خواهند بود. به یاد داشته باشید که برای «بالاترین بهره‌وری» در یک سیستم نظارتی مطلوب، وجود یک یا چند دوربین WDR الزامی است.

سیستم DWDR که مخفف Digital wide dynamic range هست شکل دیجیتالی از سیستم ضد نور WDR در دوربین مداربسته است.

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد هنگام فیلم‌برداری یا عکس‌برداری با تلفن همراه زمانی که رو به سمت آفتاب قرار بگیرید و بخواهید از شخصی عکاسی یا فیلم‌برداری کنید صورت شخص مقابل کاملاً تیره در تصویر مشاهده می‌شود. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که در محیط اختلاف نوری زیادی وجود داشته باشد و تمام نور محیط بجای تابش بر روی محیط و منعکس شدن داخل لنز دوربین، مستقیم به لنز می‌تابد، با سیستم DWDR می‌توان این مشکل را برطرف کرد.

در این سیستم به‌جای استفاده دو CCD یک سیستم دیجیتال همان عملکرد را شبیه‌سازی می‌کند. این مکانیزم هزینه‌های زیاد WDR را ندارد اما بهره‌وری آن به‌مراتب پایین‌تر خواهد بود و درواقع یک روش دیگر از اجرا مکانیزم BLC است که بیشتر به علت‌های تجاری و تبلیغاتی بر روی آن تأکید می‌شود.

تفاوت DWDR با WDR

همان‌طور که در تعریف WDR یا Wide Dynamic Range گفتیم، برای دستیابی به تصویر واضح در نقاط با تضاد نوری بالا، از ۲ پردازنده در دوربین‌ها استفاده می‌شود. یک پردازنده تصویر روشن و پردازنده دوم تصویر قسمت‌های تیره را برداشت کرده و با تلفیق این دو، تصویرِ باکیفیت و واضح به دست می‌آید.

اما در DWDR، این امکان به‌صورت نرم‌افزاری ایجادشده و خبری از سخت‌افزار متفاوت نیست.

WDR  و  DWDR

WDR  و  DWDR

همان‌طور که مشاهده می‌کنید تأثیر DWDR بسیار ناچیز است و تفاوت بسیاری با WDR واقعی دارد.

درواقع تفاوت این دو فناوری مانند تفاوت بین زوم دیجیتال و زوم اپتیکال است. همان‌طور که زوم دیجیتال بزرگنمایی را «به همراه افت کیفیت» ارائه می‌کند، DWDR نیز تفاوتی حداقلی نسبت به تصویر اصلی ارائه می‌دهد.

درمجموع تأثیر DWDR بسیار ناچیز است، هرچند بودنش بهتر از نبودنش هست!

اصطلاح WDR به معنای دامنه داینامیک بالا به‌صورت کلی واژه مبهمی است. می‌توان از این اصطلاح برای هر دوربینی که دامنه دینامیکی بالاتری از دوربین‌های معمولی دارد استفاده کرد. دوربین‌های مداربسته عادی دامنه دینامیکی حدود ۵۰db دارند. در دوربین‌های DWDR این دامنه حدود ۶۰ تا ۷۰ دسی‌بل است و دوربین‌های با WDR مؤثر حداقل دامنه دینامیکی ۱۰۰db دارند. پس الزاماً DWDR همیشه غیر مؤثرتر از WDR نیست اما فنّاوری دیجیتال فعلی امکان ساخت این دوربین‌هایی با مکانیزم DWDR قدرتمند را ندارد.

نظرات خود درباره مطالب سایت را با ما در میان بگذارید و برای خرید یا راهنمایی با ما تماس حاصل فرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *