جک درب اتوماتیک نایس Wingo 4024 Nice – راهنمای نصب مرکز نایس mc424 – mca2 –
جک درب اتوماتیک نایس Wingo 4024 Nice
۱- مانند شکل زیر لوازم جانبی را نصب و سیم کشی کنید.
جک درب اتوماتیک نایس Wingo 4024 Nice
۲- ترمینال ۴ گیرنده چشمی را به ترمینال ۱۱ کنترل یونیت و ترمینال ۵ گیرنده چشمی را به ترمینال ۱۴ کنترل یونیت وصل کنید و ترمینال ۱۲ و ۱۳ کنترل یونیت را به ترمینال ۱۱ کنترل یونیت جامپر کنید .
۳- با وارد شدن به آپشن مرحله دوم LED2 را فعال کنید ، یعنی ترمینال خروجی قفل برقی به صورت ۱۲ ولت لحظه ای عمل کند . اگر این آپشن را فعال نکنید خروجی ترمینال قفل برقی به صورت ۲۴ ولت دائمی بوده و باعث سوختن قفل برقی می شود
۴- بعد مرحله شناسایی کورس درب را به روش زیر اجرا کنید .
– کلید p2 را یک بار فشار دهید . در این حالت درب به ترتیب اول کمی به سمت باز شدن حرکت کرده بعد به سمت کاملا بسته شدن حرکت می کند و دوباره به ترتیب لنگه های درب کاملا باز شده و مجددا کاملا بسته خواهد شد یعنی شناسایی کورس درب به پایان رسیده .
– توجه کنید در مرحله شناسایی کورس درب اگر حرکت لنگه های درب به ترتیب ذکر شده در بالا نبود ، نشانگر این است که سیم های مثبت و منفی ترمینال خروجی موتورهای ۱ و ۲ اشتباه وصل شده ، در این حالت کنترل یونیت را یک بار ریست کرده و مراحل را از اول اجرا کنید .
– توجه کنید اگر خواستید یک لنگه جک نصب کنید حتما باید جک را به ترمینال خروجی موتور ۲ وصل نمایید .
– یک ترمینال سه پایه جامپر سمت چپ ترمینال خروجی موتور ۲ وجود دارد . اگر این جامپر جا به جا شود فرمان Open و Close یا باز و بسته شدن درب برعکس می شود .
– در صورت نیاز به تنظیم آپشن ها طبق معرفی بخش آپشن ها می توانید مراحل زیر را اجرا کنید .
– در پایان تنظیم آپشن ها حتما کلید P3 را روشن کنید .
راهنمای نصب جک درب اتوماتیک نایس مدل Wingo 4024 Nice
LED1 LED2 LED3 LED4 LED5
کلید P1 چراغ Ok
کلید P2 چراغ Diagn
کلید p3 چراغ Speed
۱- برای وارد شدن به برنامه ریزی کلید p1 و کلید p2 را با هم نگهداشته تا پنج چراغ L1 تا L5 با هم شروع به چشمک زدن نمایند . بعد کلید ها را رها کنید . بعد از ۳ ثانیه LED1 شروع به چشمک زدن می کند . یعنی وارد آپشن LED1 شدید .
۲- با زدن ممتد کلید P2 می توانید آپشن مورد نظر یعنی LED1 تا LED5 را فعال یا غیر فعال کنید . یعنی پررنگ چشمک زدن LED مورد نظر به معنی فعال بودن آن و کمرنگ چشمک زدن LED یعنی غیر فعال بودن آن آپشن می باشد .
۳- با زدن ممتد کلید P1 می توانید آپشن مورد نظر از LED1 تا LED5 را انتخاب کنید . دو مرحله آپشن داریم که هر دو شامل پنج مرحله از LED1 تا LED5 می باشد .
توجه : در مرحله دوم چراغ P3 باید روشن شود که به ترتیب به شرح زیر می باشد .
معرفی آپشن های مرحله اول
LED1 = یعنی تنظیم مقدار تایم برای بسته شدن اتوماتیک درب
L5- 80 S L4- 40 S L3- 20 S L2- 10 S L1- 5 S
LED2 = یعنی چگونگی عملکرد ترمینال ورودی AUX که خود شامل پنج مرحله از LED1 تا LED 5 می باشد .
L1 – یعنی فرمان باز شدن جزئی مرحله ۱ ( و با فرمان کلید دوم ریموت درب تک لنگه باز می شود و با فرمان کلید اول ریموت درب دولنگه باز می شود ) .
L2 – یعنی فرمان باز شدن جزئی مرحله ۲ ( و با فرمان کلید دوم ریموت درب دولنگه نصفه باز می شود و با فرمان کلید اول ریموت درب دولنگه کامل باز می شود ) .
L3 – یعنی فرمان باز شدن کامل دو درب ( بازشوی کامل دولنگه درب بعد از فرمان چشمی و با فرمان کلید دوم ریموت فقط بازشوی کامل دولنگه درب اجرا می شود ) .
L4 – یعنی فرمان بسته شدن کامل دو درب ( با فرمان کلید دوم ریموت فقط دستور بسته شدن کامل دو لنگه درب اجرا می شود ) .
L5 – یعنی فرمان باز شدن درب توسط فرمان چشمی دوم . اگر این آپشن غیر فعال باشد یعنی ترمینال ورودی AUX هیچ فرمانی صادر نمی کند .
LED3 = یعنی تنظیم مقدار تایم فلاش زدن قبل از باز شدن درب
L1 – یعنی قبل از باز شدن درب فلاشر چشمک نزند و همچنین اگر در این مرحله قرار داده شود بعد از بسته شدن درب یک فرمان جزئی بازشو اجرا می شود. اگر آپشن LED3 را فعال کردید نباید در حالت L1 قرار دهید ، این حالت برای جکهای روغنی مناسب است .
L2 – یعنی پس از فرمان باز شدن درب ۰/۳ ثانیه فلاشر زده شود بعد درب باز شود .
L3 – یعنی پس از فرمان باز شدن درب ۰/۷ ثانیه فلاشر زده شود بعد درب باز شود .
L4 – یعنی پس از فرمان باز شدن درب ۱/۳ ثانیه فلاشر زده شود بعد درب باز شود .
L5 – یعنی پس از فرمان باز شدن درب ۲ ثانیه فلاشر زده شود بعد درب باز شود .
LED4 = یعنی بسته شدن درب بعد از فرمان چشمی با تنظیم مقدار حساسیت جریان که خود شامل پنج مرحله می باشد :
L1 – یعنی بسته شدن درب بعد از فرمان چشمی با تنظیم بالاترین حساسیت جریان یا مانع .
L2 – یعنی بسته شدن درب بعد از فرمان چشمی با تنظیم کمترین حد حساسیت جریان یا مانع .
L3 – یعنی بسته شدن درب بعد از فرمان چشمی با تنظیم کمترین حد نسبت به قبل حساسیت جریان یا مانع .
L4 – یعنی بسته شدن درب بعد از فرمان چشمی با تنظیم خیلی کمترین حد حساسیت جریان یا مانع .
L5 – یعنی بسته شدن درب بعد از فرمان چشمی با تنظیم خیلی خیلی کمترین حد حساسیت جریان یا مانع .
*** اگر این آپشن غیر فعال شود فرمان بسته شدن توسط چشمی صادر می شود ولی بدون حساسیت جریان یا مانع .
LED5 = یعنی تنظیم مقدار تاخیر باز شدن بین دولنگه درب بعد از فرمان باز شدن درب :
L1 – با تاخیر ۵ ثانیه بعد لنگه بعدی درب باز شود . یعنی اول لنگه دوم باز می شود و بعد از ۵ ثانیه لنگه اول باز می شود .
L2 – با تاخیر ۱۰ ثانیه بعد لنگه بعدی درب باز شود .
L3 – با تاخیر ۲۰ ثانیه بعد لنگه بعدی درب باز شود .
L4 – با تاخیر ۳۰ ثانیه بعد لنگه بعدی درب باز شود .
L5 – با تاخیر ۴۰ ثانیه بعد لنگه بعدی درب باز شود .
*** اگر این آپشن غیر فعال شود بعد از فرمان باز شدن درب تاخیر غیر فعال می شود .
معرفی آپشن مرحله دوم که باید چراغ P3 روشن باشد به شرح زیر می باشد :
LED1 = اگر این آپشن فعال باشد تمامی LED های L1 تا L5 بعد از تنظیم نهایی خاموش شده و STAND BY می شود . حتما این آپشن غیر فعال شود .
LED2 = اگر این آپشن فعال باشد برق خروجی ترمینال قفل برقی به صورت لحظه ای ۱۲ ولت می باشد ، ولی اگر غیر فعال باشد برق خروجی ترمینال قفل برقی ۲۴V بوده تا زمانیکه درب کاملا بازشود بعد خاموش می شود چون تمامی قفل برقی موجود ۱۲V می باشد حتما این آپشن فعال شود .
LED3 = یعنی چگونگی عملکرد ترمینال STOP توسط سیم جامپر شود یا توسط مقاومت ۸/۲K اهم جامپر شود که حتما این آپشن غیر فعال شود .
LED4 = برای درب سنگین و دارای ورودی رمپ دار یعنی شیب دار می باشد . اگر این آپشن فعال شود فشار پشت درب فعال می شود .
LED5 = چگونگی عملکرد باز و بسته شدن درب . حتما این آپشن غیر فعال شود . اگر فعال شود کنترل یونیت هیچ فرمانی صادر نمی کند .
مثال ۱ برای پروگرام کردن ( یعنی تنظیم آپشن ها )
۱- کلید P1 و P2 را با هم نگداشته تا همه چراغ های L1 تا L5 شروع به فلاش زدن نمایند ، بعد کلیدها را رها کنید . بعد از چند ثانیه فقط L1 شروع به فلاش زدن می کند یعنی وارد آپشن تنظیم مقدار تایم اتوماتیک بسته شدن درب شده اید .
۲- با زدن ممتد کلید P2 می توانید آن آپشن مورد نظر را فعال یا غیر فعال کنید . با هر دفعه زدن کلید P2 چراغ L1 فلاش زدنش پر نور یا کم نور می شود ( پر نور فلاش زدن نشانه فعال بودن آپشن و کم نور فلاش زدن یعنی غیر فعال شدن آپشن می باشد ) . حالا به جای زدن ممتد کلید P2 می توانید کلید P2 را به مدت چند ثانیه نگه داشته تا یکی از LED های L1 تا L5 به صورت ثابت روشن شده که نشانگر آن است که آپشن L1 حالا با ثابت روشن شدن یکی از LED ها یعنی روی چه مقدار تایمی تنظیم است . در این حالت می توانید با زدن ممتد کلید P2 مقدار تایم اتوماتیک بسته شدن درب را از L1 تا L5 را انتخاب کنید . و بعد از تنظیم شدن آپشن L1 کلید P1 را یک بار زده شود تا به مرحله قبل برگردید ، یعنی آپشن L1 تنظیمش کامل شد و بعد دوباره
۳- با زدن ممتد کلید P1 می توانید آپشن L1 تا L5 که هر کدام جداگانه توضیح داده شد را وارد شوید و طبق توضیحات بالا آپشن مورد نظر را فعال یا غیر فعال یا مقدارش را تغییر دهید و بعد از تنظیم آخرین آپشن یعنی LED5 می توانید طبق مراحل زیر از آپشن خارج شوید .
۴- کلید P1 و P2 را به مدت ۶ ثانیه نگه داشته ، بعد کلید ها را رها کنید .
روش تنظیم کردن آپشن مرحله دوم و تنظیم قفل برقی
۱- کلید P1 و P2 را با هم نگهداشته تا همه چراغ های L1 تا L5 شروع به فلاش زدن نماید ، بعد کلید ها را رها کنید . بعد از چند ثانیه فقط L1 شروع به فلاش زدن می کند یعنی وارد آپشن مرحله اول تنظیم مقدار تایم اتوماتیک بسته شدن درب شده اید . بعد کلید P3 را یک بار بزنید تا چراغ جلوی کلید P3 روشن شود یعنی وارد آپشن مرحله دوم شده اید . حالا چراغ L1 که در حال فلاش زدن می باشد طبق توضیحات آپشن های مرحله دوم چراغ L1 برای فعال کردن سرعت درب ها می باشد شما می توانید با زدن ممتد کلید P2 این آپشن را فعال یا غیر فعال کنید . بعد
۲- با زدن ممتد کلید P1 می توانید وارد آپشن LED2 یعنی تنظیم قفل برقی شوید و توسط کلید P2 این آپشن را فعال کنید .
توجه : اگر این آپشن فعال باشد خروجی ترمینال قفل برقی به صورت ۱۲ ولت لحظه ای تنظیم می شود . اگر این آپشن غیر فعال شود خروجی ترمینال قفل برقی ۲۴ ولت دائمی . یعنی بعد از فرمان باز شدن درب ۲۴ ولت دائمی تا لحظه ای که درب در حال باز شدن است فعال می باشد . حتما این آپشن فعال شود .
توجه : تمامی آپشن های مرحله دوم را فقط می توانید فعال یا غیر فعال کنید .
روش ریست کردن برد mc424 یا mac2
۱- برق منبع تغذیه برد را قطع کنید .
۲-کلید P1 و P2 را با هم فشار داده و نگه دارید .
۳- برق تغذیه برد را وصل کنید .
۴- بعد از چند ثانیه همه LED ها شروع به چشمک زدن می کند و بعد یک ثانیه همه چراغ ها خاموش شده ، بعد کلید های P1 و P2 را رها کنید . اگر مرحله ریست کردن را درست انجام داده باشید باید چراغ P3 روشن شده باشد و چراغ های L1 و L2 و L3 هم ثابت روشن ، در غیر این صورت باید مرحله ریست را دوباره انجام دهید .
روش ست کردن ریموت نایس
برای ست کردن ریموت به روش STEP BY STEP دو حالت میتوان انجام داد .
حالت اول :
۱- کلید ریسیور را نگه داشته تا چراغ ریسیور روشن شود .
۲- بعد کلید ریموت را به مدت ۸ ثانیه نگه داشته و بعد کلید ریموت را رها کنید .
۳- صبر کنید تا چراغ ریسیور کاملا خاموش شود . یعنی چراغ ریسیور شروع به فلاش زدن سریع کرده و در انتها ۵ بار به آرامی شروع به روشن و خاموش شدن می کند ، بعد کاملا خاموش می شود . در این حالت کلید اولی ریموت به صورت STEP BY STEP عمل کرده و کلید دوم فرمان تک لنگه بازشو عمل می کند .
حالت دوم :
۱- کلید ریسیور را یک بار زده شود ، یعنی نگه ندارید .
۲- بعد کلید ریموت را به مدت ۸ ثانیه نگه داشته ، بعد کلید ریموت را رها کنید .
۳- صبر کنید تا چراغ ریسیور کاملا خاموش شود ، یعنی چراغ ریسیور شروع به فلاش زدن سریع کرده و در انتها ۵ بار به آرامی شروع به روشن و خاموش شدن می کند ، بعد کاملا خاموش می شود . در این حالت کلید اولی ریموت به صورت STEP BY STEP عمل کرده و کلید دوم ریموت بدون استفاده قرار می گیرد . این روش برای اینکه از یک ریموت برای دو دستگاه استفاده شود بکار برده می شود .
نظرات خود درباره مطالب سایت با ما در میان بگذارید و برای خرید یا راهنمایی با ما تماس حاصل فرمایید.